Sari la conținut

Prof. Ion Negrilă, inspector școlar general adjunct, la Mix Actual

prof-ion-negrila-inspector-scolar-general-adjunct-la-mix-actual

Dacă acum un an i s-ar fi cerut unui profesor din România să-și imagineze, măcar, că va preda online ar fi socotit, probabil, că e un exercițiu SF. Să asculte? Să facă webinarii?! Majoritatea aveau doar noțiuni minime de operare pe calculator. Unii nu aveau deloc. Cei mai tineri, din mediul urban, mai ales, stăteau mai bine. Prin proiecte europene începuse însă dotarea școlilor și se punea totuși, problema de a folosi tot mai mult computerul și internetul în procesul de învățare. Dar se punea problema să fie o alternativa, o complementaritate, nu să fie folosit “în loc de”. Ce rămâne din lecția clasică, atunci când chemăm copiii în fața calculatoarelor? Realist vorbind, cât se poate concentra un copil, cu ochii zgâiți în ecranul strălucitor?


Cum stă Brașovul la aproape un an de la începutul pandemiei? Mai sunt profesori care nu stiu, nu pot, nu vor? Mai sunt copii fără acces la învățătură? Fără tablete ori fără internet, chiar? Chiar la oraș sunt destule momentele “fără semnal”. Dar copiii mediului rural, cei care nu aveau uneori ghete de mers la școală, ori bani de rechizite și pachet ? Cum s-au implicat autoritățile, primăriile, acolo unde erau și înainte probleme serioase?


Copiii mici s-au întors la școală. Se spune că aici vor rămàne. Le-a fost dor de colegi și de bănci. S-au întors, pentru scurt timp, și elevii de clasele a VIII a și a XII a... Deocamdată, ei sunt înapoi, acasă. Care va fi metodologia pentru evaluarea națională și pentru bacalaureat într-un astfel de an?


Înainte de a fi inspector, Ion Negrila a fost profesor- și de rural și de urban, și de gimnaziu și de liceu- și a fost director de școală. De fapt, de școli. Pandemia rămâne însă o experiență fără egal pentru noi toți. Profesor de muzică și educație artistică, Ion Negrilă a povestit, la Mix Actual, despre ce înseamnă imaginația și creativitatea pentru un profesor. Despre dorința de a face, cu adevărat, lecții. Despre diferența între a fi anost- “pentru că merge și așa”- și aceea de a lăsa urme în sufletele copiilor.

Prof. Ion Negrilă, inspector școlar general adjunct, la Mix Actual.

Emisiunea aici:

Comentarii

Ultimă oră