Sari la conținut

Doctorul Nicolaie Olteanu, cel care a condus 13 ani Ambulanța Brașov, la Mix Actual.

doctorul-nicolaie-olteanu-cel-care-a-condus-13-ani-ambulanta-brasov-la-mix-actual

Când faci reanimare te joci puțin de-a Dumnezeu. Și s-a tot jucat doctorul Nicolaie Olteanu, vreo 35 de ani. Recunoaște: i-a fost frică. Și nu o dată. Pentru că în medicina de urgență nu știi niciodată la ce ajungi. I-a fost frică și la primul zbor cu elicopterul din viața lui, care a fost să fie și prima salvare de acest fel de la noi. Noroc că era ocupat cu pacientul! I-a fost frică și lunile acestea, în care a plecat mereu la datorie cu bocceluța de spital pregătită. Da, pentru că în orice zi putea afla că e pozitiv la COVID19 și tras pe dreapta, într-un pat de spital.

Le-ar arăta niște filmări și niște radiografii celor care încă mai spun că virusul ăsta nu există. Și i-ar pune să asiste la resuscitări. Atât. Da, da, plătiți cu leafa lui. În costumul acela infernal, perfect etanșat, care, odată îmbrăcat, nu îți mai dă voie nici la baie, nici la scărpinat, la nimic. Totul fierbe în tine, dar ești pe pilot automat și gândul nu e decât la ce ai de făcut. A pierdut demult șirul vieților salvate, dar de unele își amintește de parcă ar fi fost ieri.

A făcut resuscitări în vârf de munte, la buză de lac, pe acoperișuri, în beciuri cu CO2, lângă case în flăcări, în carnagii, pe șosele. Adică da, a pus furtunul acela în trahee,a luptat cu secundele, s-a umplut mereu de sânge, de puroi, de fum, de noroi... Ultima resuscitare a făcut-o în cortul de triere al Județeanului, pentru că toți colegii de la ATI erau ocupați. Nu-și putea lăsa pacientul -COVID- să moară. Reanimare și-a dorit cândva, Salvare a făcut. 35 de ani de carieră pe Ambulanță. Și încă vreo 5 de medicină, înainte. La Ambulanță toți îi spuneau TATA. Pentru că și el le spunea “măi, copii”. Și are copii în toată lumea.

Da, a plâns când, întors din tura de noapte-ultima tură de noapte- și-a găsit toți colegii în curte. Credea că urmează iar o testare. Dar, când din boxe a răsunat “De vei pleca..”, lacrimile nu au mai stat la locul lor...


A fost “un doctor hoinar”, cum îi place să spună. Și este un om pe care-l iubește toată lumea. Doamne ferește să-i spuneți “erou”, că se supără. Normalitatea nu e eroism. Și da, viața și cariera lui așa le numește: NORMALITATE.


„32 de zero, liber la caz“. Acum e liber doctorul Olteanu. Dar nu știe ce va face cu libertatea. Doctorul Nicolaie Olteanu, cel care a condus 13 ani Ambulanța Brașov, la Mix Actual.

Emisiunea aici:

Comentarii

Ultimă oră